Paprykarz z tuńczyka

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Warzywa, tuńczyk i kasza jaglana zamiast białego ryżu to idealne połączenie na zdrowe śniadanko.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 120 g kaszy jaglanej
    1 marchewka
    1 cebula
    1 puszka tuńczyka w wodzie /ok 185g/
    1 szklanka passaty pomidorowej
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/3 łyzeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego


    PONADTO:

    olej

Paprykarz z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę wyłukać kilka razy, przelać wrzątkiem.
    Zalać wodą i ugotować do miękkości, w razie potrzeby dodać wody w czasie gotowania.
    Marchewkę i cebulę obrać.
    Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, machewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Warzywa usmażyć na oleju, gdy będą miękkie, dodać passatę pomidorową oraz przyprawy.
    Przesmażyć wszystko jeszce ok 5 minut.
    Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i tyńczyka odsączonego z zalewy.
    Wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy