Smaczne i przede wszystkim zdrowe smarowidło do pieczywa.
60 min
Składniki:
120 g fileta z mintaja
50 g kaszy jaglanej
200 g włoszczyzny startej na dużych oczkach
1 cebula
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka posiekanej bazylii
woda
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Paprykarz z mintaja z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przelewamy dużą ilością wrzątku, by pozbyć się goryczy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Odsączamy i studzimy.
Filet z mintaja (jeśli był mrożony to rozmrażamy) kroimy na kawałki. Oprószamy solą i pieprzem.
Smażymy przez chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju.
Usmażoną rybę od razu zdejmujemy z patelni, studzimy i drobno siekamy.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry. Smażymy na tym samym oleju co rybę.
Do podsmażonej cebuli wrzucamy startą włoszczyznę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Do miski wrzucamy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, posiekaną rybę, duszone warzywa z koncentratem i bazylię. Mieszamy do połączenia składników.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porady
Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze