PAPRYKARZ Z KURZYCH ŻOŁĄDKÓW

4.49 (160 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Własny pomysł na potrawę z kurzych żołądków w nowej postaci. Paprykarz jest bardzo smaczny, jako danie obiadowe, lub gorąca kolacja.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1 kg kurzych żołądków
    - 2 cebule
    - 1 papryka czerwona świeża
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 łyżka masła
    - 3 łyżki oleju
    - vegeta, słodka i ostra papryka w proszku
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    - 1/2 łyżeczki bazylii w proszku
    - 1 łyżka mąki co zagęszczenia
    - 3 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paprykarz z kurzych żołądków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki oczyścić, opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości (około 1,5 godz). Odcedzić i pokroić na połówki.
  • 2. Cebulę orać, pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Paprykarz z kurzych żołądków 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dać cebulę, paprykę i zeszklić. Dodać czosnek i mięso. podlać wodą, dodać pieprz, vegetę, słodką i ostrą paprykę, bazylię, ziele angielskie i dusić do miękkości.
    Dodać przecier pomidorowy, zagotować. Zagęścić mąką rozpuszczoną w małej ilości wody i mieszając, zagotować.
    Po lekkim przestudzeniu rozprowadzić w sosie uprzednio zahartowaną śmietanę.
  • 4. Podawać gorący z ryżem, ziemniakami, kaszą lub kluseczkami i surówką, jako danie obiadowe.
    Jako gorącą kolację, podajemy z pieczywem i np. ogórkiem kiszonym czy konserwowym.

Porady

Jeżeli paprykarz będą jadły dzieci, to wtedy przyrządzamy go w łagodnej postaci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować