Paprykarz z kurzych żołądków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki oczyścić, opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości (około 1,5 godz). Odcedzić i pokroić na połówki.
2.Cebulę orać, pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
3.Na patelni rozgrzać tłuszcz, dać cebulę, paprykę i zeszklić. Dodać czosnek i mięso. podlać wodą, dodać pieprz, vegetę, słodką i ostrą paprykę, bazylię, ziele angielskie i dusić do miękkości.
Dodać przecier pomidorowy, zagotować. Zagęścić mąką rozpuszczoną w małej ilości wody i mieszając, zagotować.
Po lekkim przestudzeniu rozprowadzić w sosie uprzednio zahartowaną śmietanę.
4.Podawać gorący z ryżem, ziemniakami, kaszą lub kluseczkami i surówką, jako danie obiadowe.
Jako gorącą kolację, podajemy z pieczywem i np. ogórkiem kiszonym czy konserwowym.
Porady
Jeżeli paprykarz będą jadły dzieci, to wtedy przyrządzamy go w łagodnej postaci.
Komentarze