Paprykarz z dorsza

0 (0 ocen)

  • 50 min

Taka wersja paprykarza smakuje moim domownikom. Można podać z kluseczkami kładzionymi, ziemniakami lub pieczywem.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 filety z dorsza (ok800g)
    3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
    2 duże pomidory
    2 cebule
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka mąki
    100 ml kwaśnej śmietany
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    pieprz
    sól

Paprykarz z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba 1. Rozmrożone, suche filety pokroić w grube kawałki i posolić.
  • Warzywa 2. Paprykę oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Cebulę pokroić w półplasterki.
  • Zasmażka 3. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Odsunąć na bok, dodać masło i mąkę. Zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością wody ( ok. 1/4 szkl ).
  • Warzywa z rybą 4. Włożyć pokrojone warzywa i rybę. Dusić pod przykryciem 10 minut.
  • Paprykarz z dorsza 5. Śmietanę wymieszać z papryką, dodać do ryby, doprawić pieprzem i solą.
    Delikatnie zamieszać i dusić jeszcze 15 minut na bardzo małym ogniu.

Komentarze

Podobne przepisy