Paprykarz przygotowany w domu jest równie pyszny jak kupiony w sklepie. Jak dla mnie to rewelacja, nie za suchy, pachnący warzywami i rybą i bardzo smaczny. Przygotowałam go z filetów dorsza jednak można użyć dowolnej ryby.
40 min
Składniki:
1 szklanka suchego ryżu
600-700 g filetu (bez lodu) dorsza
1 duża czerwona papryka
1 puszka pomidorów
2 cebule
2 spore marchewki
1 pietruszka
ćwiartka selera
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu
2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy )
2 kostki rosołowe ( naturalne )
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka papryki w proszku
papryka ostra do smaku
sól i pieprz do smaku
około 1 szklanka wody do duszenia warzyw
olej do smażenia ryby
Paprykarz szczeciński z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż dokładnie płuczemy pod pierzącą wodą. Gotujemy na mały ogniu, pod przykryciem, w osolonej wodzie w stosunku 1: 2, (1 część ryżu, dwie części wody), około 20 minut do momentu wchłonięcia całej wody przez ryż.
Filety z dorsza doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, smażymy na patelni ( bez panierki ) z obu stron. Odkładamy i studzimy.
Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na 2 łyżkach oleju w wysokim garnku, następnie dodajemy starte na tarce jarzynowej ( marchew, seler i pietruszkę ) oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, kostki rosołowe, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut.
2. Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy.
Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i ogrzewamy aż płyny odparują. Paprykarz jest już gotowy, doprawiamy go ponownie do smaku.
Ciepły przekładamy do słoiczków, zakręcamy i zagotowujemy. Przechowujemy w zimnym miejscu.
Komentarze