PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI z DORSZA

0 (0 ocen)

  • 40 min

Paprykarz przygotowany w domu jest równie pyszny jak kupiony w sklepie. Jak dla mnie to rewelacja, nie za suchy, pachnący warzywami i rybą i bardzo smaczny. Przygotowałam go z filetów dorsza jednak można użyć dowolnej ryby.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka suchego ryżu
    600-700 g filetu (bez lodu) dorsza
    1 duża czerwona papryka
    1 puszka pomidorów
    2 cebule
    2 spore marchewki
    1 pietruszka
    ćwiartka selera
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu
    2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy )
    2 kostki rosołowe ( naturalne )
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    1 łyżeczka papryki w proszku
    papryka ostra do smaku
    sól i pieprz do smaku
    około 1 szklanka wody do duszenia warzyw
    olej do smażenia ryby

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paprykarz szczeciński z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1uoac9l 1. Ryż dokładnie płuczemy pod pierzącą wodą. Gotujemy na mały ogniu, pod przykryciem, w osolonej wodzie w stosunku 1: 2, (1 część ryżu, dwie części wody), około 20 minut do momentu wchłonięcia całej wody przez ryż.
    Filety z dorsza doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, smażymy na patelni ( bez panierki ) z obu stron. Odkładamy i studzimy.
    Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na 2 łyżkach oleju w wysokim garnku, następnie dodajemy starte na tarce jarzynowej ( marchew, seler i pietruszkę ) oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, kostki rosołowe, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut.
  • image-0hk359n 2. Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy.
    Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i ogrzewamy aż płyny odparują. Paprykarz jest już gotowy, doprawiamy go ponownie do smaku.
    Ciepły przekładamy do słoiczków, zakręcamy i zagotowujemy. Przechowujemy w zimnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować