PAPRYKARZ DOMOWY

  • wyświetlono: 2197 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ten przepis dostałam pare lat temu od przyjaciółki! Paprykarz jest pyszny i zawsze wszystkim smakuje!

  • 30min

Składniki

3 kg pomidorów (obrać ze skórki ) 1 kg cebuli (pokroić w kostkę) 1 kg marchewki (zetrzeć na tarce jarzynówce ) 2 liście laurowe 2 i pół woreczka ryżu ( 2 szklanki) 2 makrele wędzone lub 3 puszki śledzia w pomidorach 2 łyżki octu 2 łyżka soli ( płaskie ) 1 łyżeczka płaska pieprzu mielonego 1 łyżka papryki słodkiej 1 szklanka oliwy

Sposób przygotowania przepisu:

PAPRYKARZ DOMOWY

  • 1. Pomidory pokroić,włożyć do garnka i rozgotować tak jak na przecier! Przetrzeć przez sito żeby nie było pestek. Przetarte pomidory wlać ponownie do garnka dodać do nich cebulę, marchewkę olej,ocet ,pieprz,paprykę,liść laurowy ,sól .Wszystkie składniki gotować na małym ogniu przez półtorej godziny.Po tym czasie dodać ryż i gotować do miękkości około 30 min.Gdy ryż będzie już miękki zdejmujemy garnek z palnika ,dodajemy rozdrobnioną rybę bez ości,mieszamy delikatnie! wkładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 20 min.

Porady

Paprykarz jest przeznaczony do spożycia zaraz po wystygnięciu. Ilość dodanej ryby zależy od gustu a gatunek ryby może być każdy po uprzednim usunięciu ości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

ketchup

Dodane przez: Klaudia0318

Domowy ketchup

Pyszny domowy ketchup- o wiele...

Domowy ketchup

Dodane przez: Ola1984

Domowy ketchup

Jest pracochłonny, ale zdecydowanie...

Domowe powidła śliwkowe

Dodane przez: akrobatka22

Domowe powidła śliwkowe

Uwielbiam czas na domowe przetwory!...

image-1a2jmnl

Dodane przez: in-humility

Domowy majonez

Kto nie lubi majonezu? Kto go nie...

DOMOWY KETCHUP

Dodane przez: duszek

KETCHUP DOMOWY

Wszystko co domowe i zrobione samemu...

koncentrat pomidorowy

Dodane przez: AnnaKoziel

Domowy koncentrat pomidorowy

Domowy zawsze pod ręką

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE