Paprykarz a’la szczeciński

4.5 (191 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Po otwarciu wystarczy dodać makrelę wędzoną lub konserwę rybną w oleju czy też w pomidorach i mamy zdrowy, smaczny paprykarz .

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg pomidorów, u mnie podłużne
    1 kg cebuli
    1 kg marchewki
    2 torebki ugotowanego ryżu
    0,5 szklanki oleju słonecznikowego
    3 łyżki octu 10%
    3 listki Laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    Pieprz kolorowy zmielony do smaku
    Sól naturalna do smaku ok. ¼ szklanki
    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
    2 łyżki sosu słodko- pikantnego Tao Tao
    Oregano i zioła włoskie do smaku
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Paprykarz a’la szczeciński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • paprykarz a-la szczeciński 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, odrzucić nasiona a miąższ pokroić w kostkę.
    Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach.
    Cebulę pokroić w kostkę.
    Warzywa przełożyć do rondla, dodać listek i ziele, gotować do miękkości, ok. 1,5 godziny.
    Następnie dodać pozostałe składniki, oraz ryż, wymieszać i Ew doprawić pod swój smak.
    Chwilę podgotować i przełożyć do słoików.
    Pasteryzować 30 minut.
    Z tej porcji otrzymałam 10 słoiczków o poj 0,5 litra.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować