Papryka zapiekana z jajkiem

0 (0 ocen)

w sezonie paprykowym obowiązkowa pozycja na stole

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
    20 dag boczku parzonego
    6 jajek
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Papryka zapiekana z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, przeciąć na pół i wyjąć delikatnie gniazdo nasienne (zostawiając ogonki papryki). Boczek pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni do momentu, aż się zarumieni lub lekko przypiecze (jak kto lubi). Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim pieczarki z cebulą doprawiając do smaku solą i pieprzem (pieprzu można dać więcej, żeby pieczarki były pikantniejsze). Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ułożyć papryki. Do połówek papryk nałożyć usmażony boczek oraz pieczarki. Do każdej tak przygotowanej papryki wbić po jednym jajku. Posypać na wierzchu solą i pieprzem. Zapiekać około 30 - 40 minut w 180 st C. Podawać na gorąco bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej z białym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować