Papryka wg Jerzego Knappe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis pochodzi z książki Zapraszam do stołu - kuchnia Jerzego Knappe. Papryka jest pysznym dodatkiem do kanapek, mięs czy dań z rusztu.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 papryki, np. 2 czerwone, 1 żółta,
    pół szklanki oleju rzepakowego,
    łyżka octu balsamicznego,
    2 ząbki czosnku.

Papryka wg jerzego knappe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, osuszamy i zapiekamy w piekarniku w ok 200 st C tak długo aż skórka będzie w większości czarna. Następnie wyjmujemy je, studzimy i obieramy (skórka łatwo schodzi). Olej mieszamy z octem, i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Paprykę układamy w szklanym naczyniu, zalewamy zalewą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Tak przygotowaną paprykę można przechowywać 5 dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy