Papryka w zalewie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Papryka na zimę, polecam robiła ją moja babcia teraz robię ja. Bardzo ja lubię

  • 45 min

Składniki:


  • 5 kg papryki żółta, zielona, czerwona
    1 litr wody
    1 łyżka soli
    ½ szklanka cukru
    ½ szklanka octu 8 %
    10 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka gorczycy
    1 liść laurowy
    Olej rzepakowy
    1 główka czonsku

Papryka w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka 1. Paprykę, pozbawiam nasion, kroję na mniejsze paski i myję. Następnie wrzucam do garnka z gotująca się wodą i blanszuję.
    Zalewa: Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy,gorczycę i zagotowuję. Wyłączam gaz, i zalewę odstawiam. Papryki kawałki wkładam do słoików z każdego koloru, albo jeden kolor jak to woli.
  • Papryka w zalewie 2. Zalewam zalewą, do każdego słoika wlewam 1 łyżkę oliwy, dodaję po jednym ząbku czonsku, zakręcam słoiki i pasteryzuję. Do dużego garnka wlewam wodę, do wysokości około ¾ słoików i zagotowuję.
  • Papryka w zalewie 3. Po zagotowaniu wyłączam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy