Papryka w ketchupie (na zimę)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna papryka w ketchupie, idealna jako dodatek do potraw z grilla, różnego rodzaju mięs oraz jako samodzielna przystawka. Domownicy tą paprykę wprost uwielbiają, więc co roku mam jej spore zapasy.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
    1 kg cebuli

    Zalewa:
    1 l ketchupu łagodnego pudliszki
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka oleju rzepakowego
    2 łyżeczki soli do przetworów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Papryka w ketchupie (na zimę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać ketchup, ocet, olej, oraz wsypać cukier kryształ i sól, doprowadzić do zagotowania. Do gotującej się zalewy wsypać pokrojoną w plasterki cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę. Wszystko gotować 20 minut, co jakiś czas przemieszać.
  • 2. Paprykę z cebulą przełożyć do słoiczków razem z zalewą, szczelnie zakręcić. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania wody.
  • 3. Po upływie pasteryzacji słoiczki wyciągnąć na deskę kuchenną i studzić. Zimne wynieść w ciemne i chłodne miejsce, lub odstawić do lodówki.

Porady

Z podanej porcji otrzymałam 10 słoiczków o pojemności 330 ml. Ketchup musi być dobrej firmy taki jak w przepisie, inaczej nasza papryka nie wyjdzie dobra w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować