Papryka ramiro faszerowana kaszą bulgur

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słodka papryka ramiro nadziana kaszą bulgur i kurkami. Pyszna.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 papryki
    250 g kurek
    2 łyżki oliwy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki
    100 g kaszy bulgur
    1 jajko
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    1 pomidor
    1/2 łyżeczki tymianku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka kurkumy
    2 łyżeczki oregano
    3 łyżki startej mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka ramiro faszerowana kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka ramiro faszerowana kaszą bulgur 1. Kaszę ugotowałem w osolonej wodzie. Kurki dokładnie oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, większe pokroiłem. Na patelni na oliwie zeszkliłem pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek i kurki. Całość smażyłem, aż woda z kurek odparowała. Doprawiłem pieprzem i solą, dodałem przyprawy : tymianek, czerwoną paprykę, kurkumę oraz połowę suszonego oregano. Dodałem koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyłem 3 minuty. Dodałem odcedzoną kaszę, wymieszałem i podgrzewałem przez ok. minutę. Odstawiłem z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodałem jajko, wymieszałem. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Papryki przekroiłem na połówki. Usunąłem nasiona. Wnętrze doprawiłem solą, pieprzem, skropiłem oliwą i ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Wypełniłem farszem, na wierzchu położyłem plasterki pomidora, doprawiłem solą i resztą suszonego oregano. Wstawiłem do piekarnika, do naczynia wlałem ok. 1/2 szklanki wody i zapiekałem przez 35 minut. Każdą paprykę posypałem serem i zapiekałem jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser się roztopił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować