Zawsze robię kilka słoików papryki pokrojonej w drobną kostkę ,aby ułatwić sobie przygotowanie różnych dań np. lecza, ryby po japońsku a nawet po grecku, śledzi czy sałatek.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
Kilka kolorowych papryk
Zalewa do zagotowania:
5 szklanek wody
0,5 szklanki cukru
1 szklanka octu
1 łyżka soli
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula w plasterkach.
Dodatki do słoika:
2 łyżki marchewki w kostce
2 łyżki cebuli pokrojonej w kostkę
2 ziela angielskie
1 duży liść laurowy
1 łyżka oliwy
Papryka pokrojona w kostkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę oczyścić z nasion i umyj. Pokrój w drobną kostkę i powkładaj do słoika. (jeśli masz kolorową paprykę to je wymieszaj i dodaj do słoika)
2.Do każdego słoika wrzuć 2 łyżki cebuli,2 łyżki marchewki pokrojonej w kostkę, liść laurowy i po 2 kulki ziela angielskiego, 1 łyżka oleju na 1 słoik.
3.Do Garnka wlewamy płyny na zalewę, cukier, sól ii dodajemy jeszcze po 1 liściu laurowym, z 2 ziarenka ziela,pokrojoną cebulkę.Zalewę gotujemy 5 minut. Zalewamy papryki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 8 minut od zagotowania.
Komentarze