Papryka nadziewana ryżem

0 (0 ocen)

bardzo smaczna

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
    1 woreczek ryżu
    0,5 kilograma pieczarek
    1 cebula
    1 łyżka masła
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    10 dag żółtego sera
    2 łyżki koncentratu pomidorowego

Papryka nadziewana ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, odciąć wierzchy (zostawiając zielony ogonek). Delikatnie wydrążyć gniazda nasienne. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło. Smażyć na nim pieczarki z cebulą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Smażyć do momentu odparowania płynu. Do miseczki przełożyć ryż. Dodać pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem faszerować papryki. Żółty ser zetrzeć na tarce. Posypać nim wierzch papryk. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Ułożyć w nim nadziane papryki oraz ich wierzchy. Piec w piekarniku około 30 - 40 minut w 180 - 200 st C. Podawać na gorąco bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy