PAPRYKA MARYNOWANA NA OSTRO

4.46 (171 ocen)

  • 30 min

Idealna jako przekąska,dodatek do sałatek,sosów przyrządzanych na ostro.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki
    4-5 papryczek chili
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    gozdziki
    gorczyca
    ocet
    cukier
    sól,woda
Wystaw ocenę:

4.46 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka marynowana na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. paprykę oczyszczamy,kroimy na kawałki i wrzucamy do gotującej się wody na 15 minut,bez chili
    2.gorącą nakładamy do słoików.,
    3.potem dodajemy resztę składników-na litrowy słoik-
    10 ziaren ziela angielskiego,10 ziaren pieprzu,10 ziaren gozdzików,
    1/2 łyżeczki gorczycy,1 papryczka chili
    4 zalewa
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu
    3 łyżki cukru
    1 płaska łyżka soli
    5 zalewę gotujemy,gorącą wlewamy do słoików.Nie pasteryzujemy.
    Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem na 30 minut.

Porady

Jeśli nie lubimy tak ostrych smaków,zamiast chili możemy dodac po 2 ząbki czosnku na litrowy słoik,wtedy papryka jest łagodniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować