Papryka marynowana

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna, twarda papryczka na zimę o smaku słodko kwaśnym.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • papryka kolorowa - 2 kg
    8 - ziela angielskie
    8- listki laurowe
    8 - łyżek oliwy
    8 - ząbków czosnku
    4 łyżki gorczycy
    Zalewa :
    12 - łyżek cukru
    2 - łyżki soli
    8 szkl - zimnej wody
    1 szkl. octu

Papryka marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w szersze paski.
  • 2. Następnie do słoików, wkładać po 1 szt. wszystkiego i pół łyżeczki gorczycy na słoik oraz po łyżce oliwy.
  • 3. Zalewa:
    Do garnka wlać zimną wodę, dodać ocet, cukier, sól, zagotować.
    Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok.3 minut.
  • 4. Gorącą zalewą, zalewać paprykę, zakręcić słoiki.
    Pasteryzować od zagotowania na wolnym ogniu, przez ok.4 minut.
    Wyjąć słoiki z garnka, układać do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy