Papryka marynowana

0 (0 ocen)

Sezon paprykowy w pełni. Przepis na zalewę od lat w zeszycie Babci. Zrobiłam 2 rodzaje papryki, część w kawałkach, część pokrojoną w paseczki.

Składniki:

  • Papryka
    3 l wody
    1 1/2 szklanki octu 6%
    3 - 4 czubate łyżki soli
    10 łyżek cukru
    olej
    ziele angielskie
    liście laurowe
    cebula pokrojona w piórka lub czosnek

Papryka marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować zalewę, do słoików włożyć pokrojone papryki i dodatki. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować (ja ostatnio pasteryzuję w piekarniku).

Porady

Do słoików dodawałam dodatkowo liść laurowy, 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki oleju i czosnek lub cebulę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy