Papryka konserwowa

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lubię mieć w swojej spiżarni kilka słoiczków tak przygotowanej papryki. Można ją użyć do dań głównych, surówek, sałatek lub jako dodatek do wędlin. Polecam stary sprawdzony przepis.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 6 papryk czerwonych( ilość zależy od wielkości)
    1 cebula
    Ziarna pieprzu
    Ziarna ziela angielskiego
    Ziarenka gorczycy
    Liście laurowe

    Zalewa:
    3 i 1/2 szklanki wody
    3/4 szklanki octu
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka soli

Papryka konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli papryka jest bardzo mięsista można ją sparzyc kilka minut w gotującej się wodzie aby zmiękła.
  • 2. Do słoików nałożyć po kilka ziaren pieprzu czarnego, ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe oraz ok 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy.
  • 3. Paprykę ułożyć w każdym słoiku, dodać po 1-2 plasterki cebuli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy