Lubię mieć w swojej spiżarni kilka słoiczków tak przygotowanej papryki. Można ją użyć do dań głównych, surówek, sałatek lub jako dodatek do wędlin. Polecam stary sprawdzony przepis.
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 6 papryk czerwonych( ilość zależy od wielkości)
1 cebula
Ziarna pieprzu
Ziarna ziela angielskiego
Ziarenka gorczycy
Liście laurowe
Zalewa:
3 i 1/2 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
Papryka konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli papryka jest bardzo mięsista można ją sparzyc kilka minut w gotującej się wodzie aby zmiękła.
2.Do słoików nałożyć po kilka ziaren pieprzu czarnego, ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe oraz ok 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy.
3.Paprykę ułożyć w każdym słoiku, dodać po 1-2 plasterki cebuli.
Komentarze