2 kg papryki
2 duże cebule
zalewa:
7 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1 opakowanie gorczycy
20 ziarenek ziela angielskiego
20 goździków ( związanych nicią aby łatwo było wyłowić je z zalewy )
10 liści laurowych
2 łyżki stołowe soli ( nie bardzo czubate )
Papryka marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w grube plastry i ułożyć na spodzie słoików . Paprykę pokroić w duże słupki i ciasno ułożyć w słoikach. Zagotować zalewę , wyłowić goździki , zalać paprykę gorącą zalewą . Zakręcić słoiki i pasteryzować 10-15 minut.
Porady
Zalewać paprykę w taki sposób aby do każdego słoika trafił : liść laurowy,ziele angielski i gorczyca.
Komentarze