Chrupiąca, sprężysta i bardzo aromatyczna...Doskonała do kanapek, świetnie się sprawdza jako przekąska na imprezę.
40 min
Składniki:
Składniki:
2 kg papryki,
goździki (1-2 sztuki na słoik),
ziarna gorczycy białej ( ok. pół łyżeczki na słoik),
ziele angielskie (2 ziarenka na słoik),
pieprz czarne ziarnisty (2 ziarenka na słoik),
liść laurowy ( 1 sztuka na słoik)
Papryka konserwowa z miodem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paski, układamy ścisło w słoikach. Do każdego słoika wkładamy: goździki, gorczycę, ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe.
2.Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy paprykę z przyprawami. Na wierzch każdego słoika wlewamy po 1 łyżce oleju.
3.Pasteryzujemy 10-15 min. od momentu zagotowania się wody. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy słoiki z wody, dokręcamy, stawiamy na blat i przykrywamy ścierką, aby dobrze się zassały.
Porady
Wyśmienita również jako dodatek do niedzielnego obiadu.
Komentarze