Papryka konserwowa z miodem i goździkami

4.43 (156 ocen)

  • 40 min

Chrupiąca, sprężysta i bardzo aromatyczna...Doskonała do kanapek, świetnie się sprawdza jako przekąska na imprezę.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 kg papryki,
    goździki (1-2 sztuki na słoik),
    ziarna gorczycy białej ( ok. pół łyżeczki na słoik),
    ziele angielskie (2 ziarenka na słoik),
    pieprz czarne ziarnisty (2 ziarenka na słoik),
    liść laurowy ( 1 sztuka na słoik)

    Zalewa:
    5 szklanek wody,
    1 szklanka octu,
    1 łyżka soli,
    4 łyżki cukru
    5 łyżek miodu

    Na wierzch każdego słoika po łyżce oleju.
Wystaw ocenę:

4.43 (156 ocen)

Papryka konserwowa z miodem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paski, układamy ścisło w słoikach. Do każdego słoika wkładamy: goździki, gorczycę, ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe.
  • 2. Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy paprykę z przyprawami. Na wierzch każdego słoika wlewamy po 1 łyżce oleju.
  • 3. Pasteryzujemy 10-15 min. od momentu zagotowania się wody. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy słoiki z wody, dokręcamy, stawiamy na blat i przykrywamy ścierką, aby dobrze się zassały.

Porady

Wyśmienita również jako dodatek do niedzielnego obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować