Papryka konserwowa mojej Mamy.

4.5 (185 ocen)

Ta papryka w mojej rodzinie robiona jest od bardzo dawna i bardzo szybko w zimie znika, dlatego ja robię jej duże ilości. Idealna do surówek, na kanapkę, do mięs itp.

Składniki:

  • 3 kg papryki
    Na każdy pół litrowy słoik:
    1 łyżeczka płaska gorczycy
    1 ziele angielskie
    1 liść laurowy
    1 ząbek czosnku
    ćwiartka małej cebulki
    Zalewa:
    2,5 litra wody
    0,5 litra octu 10%
    0,5 kg cukru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka konserwowa mojej mamy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, dzielimy na mniejsze kawałki ,,piórka”. Do każdego słoika wkładamy gorczyce, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cebulkę. Ciasno układamy paprykę.
    Składniki zalewy zagotowujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru i zalewamy słoiki, zakręcamy. Pasteryzujemy 15 min, gorące układamy na szmatce do góry dnem do czasu wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować