Ta papryka w mojej rodzinie robiona jest od bardzo dawna i bardzo szybko w zimie znika, dlatego ja robię jej duże ilości. Idealna do surówek, na kanapkę, do mięs itp.
Składniki:
3 kg papryki
Na każdy pół litrowy słoik:
1 łyżeczka płaska gorczycy
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku
ćwiartka małej cebulki
Zalewa:
2,5 litra wody
0,5 litra octu 10%
0,5 kg cukru
2 łyżki soli
Papryka konserwowa mojej mamy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, dzielimy na mniejsze kawałki ,,piórka”. Do każdego słoika wkładamy gorczyce, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cebulkę. Ciasno układamy paprykę.
Składniki zalewy zagotowujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru i zalewamy słoiki, zakręcamy. Pasteryzujemy 15 min, gorące układamy na szmatce do góry dnem do czasu wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Komentarze