Papryka konserwowa do słoika

  • wyświetlono: 2403 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis znalazłam w internecie, lecz został przeze mnie zmodyfikowany.

  • 180min

Składniki

- 5 kg papryki czerwonej (może być też zielona i żółta)
- opakowanie gorczycy białej
- opakowanie ziela angielskiego
- opakowanie liści laurowych
- opakowanie pieprzu czarnego ziarnistego
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- butelka octu 10%
- sól
- cukier
- woda

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Papryka konserwowa do słoika

  • 1. Słoiki (mniej więcej 300 ml) myjemy, wyparzamy (najlepiej w piekarniku, 10-15 minut w 100 stopniach). Do każdego słoika wrzucamy: około 0,5 łyżeczki gorczycy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela, liść laurowy (zależy od wielkości słoika, do większego wrzucamy więcej, do mniejszego mniej).
    Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy na mniejsze paski, wkładamy ciasno do słoika. Na wierzch wkładamy pół liścia laurowego.
  • 2. Przygotowujemy zalewę z: 7 szklanek wody, 1 szklanki octu, 8 łyżek cukru i 2 łyżek soli. Zalewę doprowadzamy do wrzenia. Słoiki z papryką zalewamy gorącą zalewą, dodajemy po łyżeczce oleju rzepakowego i mocno zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakipaprykaPrzetworypapryka konserwowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-2afsmp9

Dodane przez: magda93tpp

papryka konserwowa

Kiedy zwykła papryka konserwowa...

PAPRYKA KONSERWOWA

Dodane przez: anusia

PAPRYKA KONSERWOWA

Sprawdzony przepis!Idealna na kanapki...

papryka konserwowa

Dodane przez: Maggi79

PAPRYKA KONSERWOWA

Dzisiaj proponuje coś… z czego...

Papryka

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Papryka konserwowa

Sezon na paprykę

image-1jfb1e4

Dodane przez: JulkaTomeczek

Papryka konserwowa

Robię ją co roku z tego samego...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Papryka konserwowa najlepsza

Moja konserwowa papryka jest twarda,nie...