Zalewa:
4 szklanki zimnej wody
1 szklanka octu
1/2 kg cukru
2 łyżki soli
Przyprawy na 1 słoik litrowy:
3 ziarenka pieprzu
szczypta gorczycy
1 - 2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka oleju rzepakowego
.
Sposób przygotowania przepisu:
Papryka konserwowa
1.
Zalewa:
Wszystkie składniki mieszamy w garczku do momentu rozpuszczenia się soli i cukru.
2.
Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy ogonków i gniazd nasiennych, kroimy na kawałki wygodne do ułożenia w słoikach. Do umytych i wysuszonych słoików (pojemności ok 0,5 l) wkładamy przyprawy i ciasno układamy kawałki papryki do wysokości rantu słoików. Do każdego wlewamy łyżkę stołową oleju. Słoiki wypełniamy zalewą tak, aby papryka była dokładnie pokryta płynem. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 - 15 minut.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze