Papryka konserwowa

  • wyświetlono: 1343 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

:-) Gorąco polecam (-:

mariosylwia
  • 1 porcje
  • 1min

Składniki

papryka czerwona

Zalewa:
4 szklanki zimnej wody
1 szklanka octu
1/2 kg cukru
2 łyżki soli

Przyprawy na 1 słoik litrowy:
3 ziarenka pieprzu
szczypta gorczycy
1 - 2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy

1 łyżka oleju rzepakowego



.

Sposób przygotowania przepisu:

Papryka konserwowa

  • 1. Zalewa:
    Wszystkie składniki mieszamy w garczku do momentu rozpuszczenia się soli i cukru.
  • 2. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy ogonków i gniazd nasiennych, kroimy na kawałki wygodne do ułożenia w słoikach. Do umytych i wysuszonych słoików (pojemności ok 0,5 l) wkładamy przyprawy i ciasno układamy kawałki papryki do wysokości rantu słoików. Do każdego wlewamy łyżkę stołową oleju. Słoiki wypełniamy zalewą tak, aby papryka była dokładnie pokryta płynem. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 - 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylapaprykapapryka konserwowaprzetwory na zimęPokochaj_olej_rzepakowyprzetwory_z_ fiskars

Komentarze

Podobne przepisy

image-16igvr3

Dodane przez: Kasia_S

Papryka konserwowa

tak przygotowana papryka idealnie...

papryka konserwowa

Dodane przez: Maggie79

PAPRYKA KONSERWOWA

Dzisiaj proponuje coś… z czego...

Papryka

Dodane przez: Benjaminka26

Papryka konserwowa

Przepis jest prosty, a papryka...

papryka konserwowa

Dodane przez: majka190382

PAPRYKA KONSERWOWA

Z przepisu mojej Babci, któremu...

PAPRYKA KONSERWOWA

Dodane przez: anusia

PAPRYKA KONSERWOWA

Sprawdzony przepis!Idealna na kanapki...

Szybka papryka konserwowa

Dodane przez: MonikaW

Szybka papryka konserwowa

Papryka konserwowa to klasyk polskich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE