Pieczona papryka w oliwie

0 (0 ocen)

Uwielbiam papryke pod kazda postacia,tak wykonana jest dla mnie najlepsza.

Składniki:

  • 4 papryki mieszane
    zabek czosnku
    oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
    sol

Pieczona papryka w oliwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. papryke ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200° i pieczemy tak aby skorka zczerniala i wowczas obracamy papryke tak aby kolejna czesc sie przypiekla,powtarzamy te czynnosc do momentu az cala papryka bedzie opieczona po czym wkladamy ja do woreczka fogliowego i zostawiamy tak az ostygnie.Wyciagamy gniazdo nasienne,sciagamy skorke i kroimy na paski dowolnej wielkosci,solimy,dodajemy czosnek pokrojony na kawalki i polewamy oliwa .Dobrze przed podaniem zostawic na 2 godziny w lodowce.
    Tak przygotowana papryke mozna podawac do wszystkiego,zwlaszcza do miesa.
    Mozna tez ja zakonserwowac ,wowczas wkladamy ja do wysterylizowanych sloiczkow i uzupelniamy oliwa tak zeby byla calkowicie przykryta i zamykamy.Gotujemy okolo 10'

Porady

Alternatywa dla piekarnika jest parowar,wowczas papryke przekrawamy na pol,wyciagamy gniazdo nasienne i ukladamy w parowarze zewnetrzna czescia papryki do dolu.Gotujemy okolo 30' po czym wkladamy do woreczka foliowego i postepujemy tak jak z papryka z piekarnika. Smak tak wykonanej papryki jest rowniez pyszny a jest mniej pracochlonna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy