Papryka faszerowana z sosem pomidorowym - to smakowite i pożywne danie obiadowe
Składniki:
4 czerwone papryki
100g (woreczek) kaszy jęczmiennej perłowej
1 zielona papryka
1 duża marchewka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łodygi sera naciowego
sól,pieprz,słodka papryka,majeranek,bazylia,oregano do smaku
olej
150 ml bulionu warzywnego
Sos pomidorowy:
1puszka pomidorów obranych i pokrojonych z dodatkiem sosu pomidorowego
cebula
2 ząbki czosnku
cukier,sól,pieprz,majeranek,bazylia,oregano,tymianek do smaku
olej
Papryka faszerowana z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papryki odciąć górną część, aby uzyskać "kapelusz" i usunąć gniazda nasienne
2.Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu
na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę,zeszklić na
oleju.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Paprykę i
seler naciowy pokroić. Następnie dodać do cebuli i poddusić.
3. Wszystko dokładnie wymieszać z ugotowaną kaszą jęczmienną,doprawić do smaku.
Każdą paprykę napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i
podlać bulionem.Wstawić na 50 minut do gorącego piekarnika nagrzanego do
180 stopni.
4.Sos pomidorowy: Cebulę,czosnek pokroić w kostkę,zeszklić na
oleju.Dodać pomidory,przyprawić do smaku przyprawami.Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut
Komentarze