Papryka faszerowana ryżem,szpinakiem i boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papryk odcinamy wieczka i usuwamy nasionka-płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2.Ryż gotujemy wg.wskazówki na opakowaniu-odstawiamy.
Szpinak płuczemy,odsączamy z nadmiaru wody i siekamy go na mniejsze kawałki.
3.Boczniaki kroimy w paseczki a następnie w kostkę.
Cebulę,papryczkę chili i czosnek drobno siekamy.
4.Na rozgrzany olej wrzucamy boczniaki,cebulę,czosnek i paprykę,Smażymy mieszając do zeszklenia sie cebuli i czosnku.
5.Następnie dodajemy szpinak i przesmażamy do jego zwiędnięcia. Całość przekładamy do miski i studzimy.
6.Dodajemy garść mozzarelli i ryż.Wszystko porządnie przyprawiamy, mieszamy.
7.Następnie farszem wypełniamy nasze papryki dość mocno ugniatając,aby jak najwięcej farszu weszło i przykrywamy wieczkami.
Smarujemy naczynie żaroodporne olejem,wkładamy papryki i przykrywamy.Pieczemy je w 180*C przez 35 minut i gotowe. (papryki powinny być miękkie ale jednocześnie muszą być lekko chrupkie)
Porady
Tak przygotowane papryki najlepiej smakują z ulubionym sosem np.pomidorowym czy grzybowym.
Komentarze