Paprykę faszerowaną wykonał od początku do końca Piotrek, nawet mi nie pozwolił wejść do kuchni, wołał mnie jedynie, abym mogła sobie porobić zdjęcia z poszczególnych etapów powstawania potrawy
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
- papryka zielona: 6 sztuk
- ryż: 100 gramów
- mięso mielone wp-woł: 500 gramów
- świeże kurki: 25 dekagramów
- przyprawa z czosnkiem i ziołami: 2 łyżeczki
- sól i pieprz kolorowy: 2 szczypty
- bulion drobiowy Babuni z pietruszką: 1 opakowanie
Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.100 g ryżu ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Kurki umyć i blanszować 3 minuty, przelać zimną wodą. Z papryki ściąć górną część i usunąć gniazda nasienne. Do miski wsypać ryż, dodać mięso mielone wołowo-wieprzowe, pokrojoną w kostkę cebulę, blanszowane kurki, 2 łyżeczki przyprawy czosnkowej z ziołami, trochę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać,
2.faszerować masą papryki,
3.wstawić do blaszki posypać pieprzem kolorowym z wierzchu, podlać szklanką wrzącej wody z dodatkiem bulionu drobiowego babuni z pietruszką, wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni, dusić 40 minut, a nastepnie na 10 minut dodać jeszcze termoobieg. Wyjąć, podawać gorące
Komentarze