Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kalarepką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne czerwone papryki faszerowane ryżem, mięsem i z dodatkiem kalarepki. Papryki faszerowane stanowią pełnowartościowy obiad. Są proste w przygotowaniu i tanie. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
    175 g świeżej kalarepki
    300 g mielonego mięsa
    250 g ugotowanego ryżu
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki kukurydzy z puszki
    4 łyżki fasoli białej z puszki
    1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
    1 łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich
    100 g tartej mozzarelli
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i drobno kroimy. Kalarepkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę z czosnkiem, przesmażamy. Następnie dodajemy kalarepkę i chwile smażymy razem. Potem dodajemy mięso mielone i smażymy do miękkości przez ok. 20 minut, aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy paprykę, sól, pieprz i zioła prowansalskie, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do mięsa dodajemy ryż, kukurydzę, fasolę i połowę sera, mieszamy. Papryki przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne i wypełniamy papryki farszem. Przekładamy je do naczynia do zapiekania wyłożonego folią aluminiową. Papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy, posypujemy resztą sera i ponownie wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez 10 minut. Podajemy po rozpuszczeniu się sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Ryż Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować