Zapraszam na smaczne faszerowane papryki. Ugotowany ryż z mozzarellą i serem sałatkowym oraz przyprawami to smakowity farsz do wypełniania warzyw. Jest to tanie i sycące danie bezmięsne. Polecam
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 średnie czerwone papryki
100 g ugotowanego ryżu (u mnie jaśminowy)
100 g sera sałatkowego
100 g mozzarelli
1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
1 łyżka oliwy
Papryka faszerowana ryżem i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Sery odsączamy z płynu i kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miseczki. Do serów dodajemy ugotowany ryż oraz przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym (u mnie również folia aluminiowa) i faszerujemy je farszem ryżowo-serowym. Lekko skrapiamy papryki oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło.
Komentarze