PAPRYKA FASZEROWANA PIECZONA NA PIECZARKACH I POMIDORACH

  • wyświetlono: 413 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Taka trochę inna odmiana tej potrawy, pieczonej na pomidorach i pieczarkach w sosie. Papryka w takim połączeniu jest bardzo smaczna. Sos jest od razu zagęszczony, papryka jest jędrna , soczysta i zachowuje kształt.

W kuchni Danusi
  • 70min

Składniki


SKŁADNIKI :

- 6 większych czerwonych papryk lub mieszanych kolorystycznie
- 50 dkg pieczarek + 2 średnie cebule + 2 łyżki oleju + sól i pieprz
- 2 większe pomidory + 1 ząbek czosnku + 1 łyżka ketchupu + sól i pieprz + 1 łyżka oleju
- 50 g masła + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej + 1 szklanka wody + 1 szklanka mleka 2% + 1 łyżka sosu sojowego grzybowego + sól i pieprz
- 70 dkg mielonego mięsa ( miałam od szynki wieprzowej) + 100 g ryżu + majeranek + sól i pieprz + 1 jajko + 1 ząbek czosnku + 1 średnia cebula
- naczynie żaroodporne z pokrywką wysokości owoców papryki

Sposób przygotowania przepisu:

PAPRYKA FASZEROWANA PIECZONA NA PIECZARKACH I POMIDORACH

  • oczyszczone papryki i pokrojone pieczarki1. 1) Papryki umyć, osuszyć , odciąć 2- 3 cm od góry w poprzek owocu. Wyczyścić błonki i nasionka. Delikatnie wyjąć lub leciutko wyciąć zielone ogonki. Ugotować ryż.
  • przełożone pieczarki do naczynia żaroodpornego2. 2) Oczyszczone i pokrojone pieczarki przesmażyć z pokrojoną cebulą na oleju do odparownia- doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • przysmażone pomidory wyłożone na pieczarki3. 3) Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, dodać pokrojone pomidory i posiekany czosnek. Wszystko przesmażyć i doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na przesmażone pieczarki. Wymieszać.
  • sos wymieszany z warzywami4. 4) Na patelni stopić masło i dodać kopiastą łyżkę mąki- rozmieszać dobrze, ale nie rumienić. Stopniowo wlewać wodę wymieszaną z mlekiem i sosem sojowym. Zagotować do zgęstnienia intensywnie mieszając i doprawić do smaku. Sos wylać na zawartość naczynia żaroodpornego i całość wymieszać.
  • papryki gotowe do pieczenia5. 5) Mielone mięso , ugotowany ryż, majeranek, pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, jajko dobrze wyrobić doprawiając solą i pieprzem. Podzielić sobie na 6 mniej więcej równych kulek i nadziać papryki. Ustawiać je na sosie z pieczarkami i pomidorami. Przykryć kapelusikami wcześniej ściętymi.
    6) Naczynie przykryć i wstawić do zimnego piekarnika nastawiając temperaturę na 180 stopni C. Piec 70 minut z termoobiegiem na pierwszej półce od dołu piekarnika. Bez termoobiegu 20 minut dłużej.

Porady

1. Dobrze jest kupić papryki z bardziej płaskim spodem, żeby można je było postawić w pionie. 2.Ogonki zielone wkładamy po upieczeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

pychota :)

Dodane przez: beciiaaa

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z kaszą...

Pyszna cukinia z wyjątkowym nadzieniem....

Pieczona kaczka faszerowana pieczarkami

Dodane przez: Joanna Kryla

Pieczona kaczka faszerowana pieczarkami

Kaczka jest pełna aromatów ziół...

papryka z pieczarkami

Dodane przez: dusiowa

Papryka faszerowana pieczarkami

Na targach i w warzywniakach można...

klops z papryką

Dodane przez: Neblina36

Pieczeń rzymska z papryką i pieczarkami

Domowa pieczeń rzymska.Naprawdę...

Cukinia faszerowana kurczakiem, pomidorami i papryką

Dodane przez: ewaeu

Cukinia faszerowana kurczakiem, pomidorami...

Teraz kiedy mamy młodą cukinię...

image-0c63o82

Dodane przez: Monika Matysiak

PIECZONE POMIDORY FASZEROWANE ZIEMNIAKAMI...

Wspaniale, lekkie danie pachnące...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE