Papryka faszerowana na ostro.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam paprykę i ostre smaki więc ta potrawa bardzo mi smakuje. Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg papryki czerwonej
    2 małe papryczki chilli
    1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
    20 dag ryżu
    4 ząbki czosnku
    2 mniejsze cebule
    koperek
    pietruszka
    3 jajka
    sól
    pieprz
    vegetta
    kostka bulionowa
    łyżka oliwy
    koncentrat pomidorowy
    200 ml śmietany 30%
    1 łyżka mąki

Papryka faszerowana na ostro. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka faszerowana na ostro 1. Z papryki odcinamy górę i usuwamy gniazda nasienne. Myjemy. Ryż gotujemy na pół twardo. Do miski dajemy mięso mielone dodajemy posiekane chilli, cebulę, czosnek, koperek, pietruszkę. Dodajemy ugotowany ryż i jajka. Doprawiam do smaku. Farszem nadziewamy paprykę. Na oliwie podsmażamy paprykę ze wszystkich stron. Układamy w garnku i zalewamy ciepłą wodą wymieszaną z kostką bulionową. Gotujemy do miękkości. Gdy papryki są miękkie dodajemy koncentrat i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Wyjmujemy paprykę i robimy sos. Wlewamy śmietanę oraz mąkę wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody. Przyprawiamy sos wg uznania. Gdy sos nam zacznie gęstnieć wrzucamy z powrotem papryki i gotujemy. ok 5 min. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy