Papryka faszerowana mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną

  • wyświetlono: 237 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubię taką paprykę, bo nadzienie w papryce jest wyjątkowe – wykorzystałam do jego przygotowania mięso pozostałe po rosole. Więc w daniu zamknięta jest esencja smaków tradycyjnego rosołu. Danie jest bardzo smaczne, a dzięki kaszy jest także sycące i nie wymaga innych dodatków. Nam papryki najbardziej smakują w połączeniu z sosem pomidorowym.

AnetaJ
  • 5 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

Faszerowane papryki
10-12 czerwonych papryk
1 woreczek kaszy jęczmiennej
1kg mięsa drobiowego z rosołu
Gotowane warzywa z rosołu (nie muszą być koniecznie, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Mielona słodka i ostra papryka
Tymianek
Masło
0,5litra bulionu

Sos pomidorowy
0,5 litra bulionu
Mały słoiczek przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Suszona bazylia

Sposób przygotowania przepisu:

Papryka faszerowana mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzamy.
    Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle.
    Mięso oddzielamy od kości, kroimy na niewielkie kawałki i razem z warzywami mielimy w maszynce. Do masy mięsnej dodajemy kaszę, cebulę, przyprawiamy i wyrabiamy (składniki farszu powinny być zimne), dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
    Papryki myjemy i odcinamy górne części. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Faszerujemy papryki przygotowaną masą i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy rosół i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 50-60 minut. 5-10 minut przed końcem pieczenia papryki nakrywamy odciętymi czubkami, pieczemy do ich zarumienienia.

    Przygotować sos – bulion zagotować, w odrobinie wody rozprowadzić mąkę, dodać przecier pomidorowym, wymieszać. Całość wlać do bulionu, zagotować. Dodać do smaku sól, cukier, bazylię.

    Papryki podawać z sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakimięso mielonekasza jęczmiennamięso z rosołusos pomidorowypapryka faszerowanaprosty przepispieczona paprykaNo waste

Komentarze

Podobne przepisy

Kolorowa papryka z kaszą i mięsem mielonym

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Kolorowa papryka z kaszą i mięsem mielonym

Potrawka z papryki z dodatkiem...

Papryka faszerowana mięsem, kaszą gryczaną i mozzarellą

Dodane przez: Młoda mama

Papryka faszerowana mięsem, kaszą gryczaną...

Pieczona papryka jest niewyobrażalnie...

Czerwona papryka faszerowana mięsem,

Dodane przez: eluchap

Czerwona papryka faszerowana mięsem, kaszą...

Doskonała jako przystawka, lub...

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką

Dodane przez: Justyś

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką

Smaczny sposób na cukinię faszerowaną

papryka faszerowana

Dodane przez: marta625

Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą

Kolorowe danie, które pięknie wygląda...

Gołąbki z buraczkiem i papryką

Dodane przez: MałaMi

Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną...

Pierwszy raz robiłam gołąbki zawijane....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE