Papryka faszerowana mięsem mielonym pod chrupiącą skorupką

3.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W sezonie letnim i jesiennym często przyrządzam faszerowaną paprykę. Tym razem wzbogaciłam ją chrupiącym ciastem francuskim. Danie jest smaczne i ciekawe i szybko znika z talerzy.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 papryki (dowolnego koloru)
    1 op. ciasta francuskiego
    250 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe)
    1 mała cebula
    60 g sera żółtego
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    1 ząbek czosnku
    siemię lniane do posypania
    mleko do posmarowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Papryka faszerowana mięsem mielonym pod chrupiącą skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyj, osusz, zetnij wierzch. Wydrąż środki i oczyść z pestek. W paprykach można wyciąć ząbki, tworząc coś na kształt tulipanów. Ścięty wierzch pokroić w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i drobno pokrojony czosnek. Następnie dodać mięso mielone i przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz posiekaną natkę pietruszki. Dołożyć pokrojony wcześniej w kostkę wierzch papryk. Całość dokładnie wymieszać, rozdrabniając mięso. Wystudzić.
  • 3. Ciasto francuskie rozłożyć. Ser pokroić na trzy kostki. Przy pomocy spodka od filiżanki wyciąć trzy, dość duże koła. Na środek koła ułożyć po łyżce farszu i kostce sera. Zlepić w kulkę. Kulkę  sklejeniem w dół umieścić w środku papryki. Posmarować mlekiem i posypać siemieniem lnianym. Zapiekać ok.20-25 w 190 st.

Porady

* mięso mielone można wymieszać z ugotowanym ryżem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować