Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejny pomysł na nieskomplikowany obiad lub kolację. Nadziewamy, wrzucamy do piekarnika i czekamy. Lubię takie dania :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 średnich papryk
    500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    100 g ryżu
    1 duża cebula
    1 jajko
    majeranek
    sól, pieprz
    ok. 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotuję według informacji na opakowaniu, odsączam, odstawiam do przestygnięcia. Papryki myję, odkrawam kapelusze, wydrążam w środku gniazda nasienne. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Mięso wrzucam do miski, dodaję ryż, cebulę, jajko, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, sporą garść majeranku. Wszystko dokładnie mieszam. Przygotowanym farszem napełniam papryki, nakładam kapelusze, układam je w brytfannie żeliwnej lub naczyniu żaroodpornym, zalewam bulionem do połowy wysokości papryk. Piekę pod przykryciem (nakładam pokrywkę, jeśli nie mamy odpowiedniej pokrywki do naczynia, można szczelnie przykryć je folią aluminiową) w temperaturze 190 stopni przez 50 minut i 15 minut bez przykrycia.

Porady

Najbardziej lubię taką gotową paprykę przekroić na pół i polać w środku odrobiną bulionu, w którym się gotowały, mięso jest bardziej mokre i smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować