6 papryk
2 jajka
500g mięsa mielonego
2 szkl. ugotowanego ryżu
kromka chleba namoczona w mleku
koncentrat
ser potarty w "łezki" ( ilość w zależności od upodobań, ja dodaję dość dużo)
cebula
2-3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, papryka
Papryka faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać mięso mielone i rozdrobniony chleb. smażyć, aż mielone zbrązowieje, dodać przyprawy, jeszcze chwilę smażyć. zostawić aż trochę przestygnie po czym przełożyć do miski, dodać ryż, jajka, część sera, koncentrat. Dokładnie wymieszać. Paprykę umyć, osuszyć. Ściąć wierzch( nie wyrzucamy go) i usunąć gniazda nasienne. Wypełnić farszem. Ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temp. 180 stopni. Po 25 minutach nałożyć wierzch, z którego usunąć należy łodyszkę. W dziurkę włożyć pozostały ser i piec jeszcze ok. 15 minut. Smacznego!
Porady
Na Blasze obok papryki możemy ułożyć pokrojone pomidorki.
Komentarze