Papryka faszerowana mięsem mielonym

4.5 (200 ocen)

Postanowiłam stworzyć swoją wersje farszu :)

Składniki:

  • 6 papryk
    2 jajka
    500g mięsa mielonego
    2 szkl. ugotowanego ryżu
    kromka chleba namoczona w mleku
    koncentrat
    ser potarty w "łezki" ( ilość w zależności od upodobań, ja dodaję dość dużo)
    cebula
    2-3 ząbki czosnku
    przyprawy: sól, pieprz, papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać mięso mielone i rozdrobniony chleb. smażyć, aż mielone zbrązowieje, dodać przyprawy, jeszcze chwilę smażyć. zostawić aż trochę przestygnie po czym przełożyć do miski, dodać ryż, jajka, część sera, koncentrat. Dokładnie wymieszać. Paprykę umyć, osuszyć. Ściąć wierzch( nie wyrzucamy go) i usunąć gniazda nasienne. Wypełnić farszem. Ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temp. 180 stopni. Po 25 minutach nałożyć wierzch, z którego usunąć należy łodyszkę. W dziurkę włożyć pozostały ser i piec jeszcze ok. 15 minut. Smacznego!

Porady

Na Blasze obok papryki możemy ułożyć pokrojone pomidorki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować