Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem przypomina mi nieco gołąbki ale liście kapusty, w które zawija się farsz, zastępuje papryka. Uwielbiam faszerowane warzywa! To doskonały pomysł szczególnie na wiosenno-letni obiad czy kolację.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 papryki
    350 g mielonego mięsa
    2 łyżki oliwy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki
    100 g (1 woreczek) ryżu
    1 jajko
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    100 g żółtego sera
    1 pomidor

    1/2 łyżeczki tymianku
    po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy
    2 łyżeczki oregano
    koperek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ok. 10 - 15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2.Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek, po chwili włożyć zmielone mięso i dokładnie obsmażyć. Jeśli mielimy sami mięso najlepiej zmielić je od razu z surową cebulą, natką i czosnkiem, całość wyłożyć na patelnię i dokładnie obsmażyć.
    3.Mięso doprawić solą (ok. 2/3 łyżeczki), pieprzem, dodać przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę i kurkumę oraz połowę suszonego oregano. Dodać koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyć przez ok. 2 minuty.
    4. Dodać odcedzony ryż, wymieszać i podgrzewać przez ok. minutę. Odstawić z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodać jajko i wymieszać.
    5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Papryki przekroić na połówki (postawić pionowo na desce i przekroić pionowo). Usunąć nasiona. Wnętrze doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    6.Wypełnić farszem, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika, do naczynia wlać ok. 1/2 szklanki wody i piec przez 35 minut.
    7.Na każdej papryce położyć plasterek sera lub starty ser i zapiekać jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser będzie roztopiony lub również zrumieniony.
    Posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować