Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyć wydrążyć z pestek odcinając górę, zostawić czapeczki z ogonkiem.Pieczarki pokroić podsmażyć na maśle.Z mięsa mielonego cebuli czosnku jaja i bułki przypraw wyrobić masę mięsną, dodać usmażone pieczarki i ugotowaną wyjętą z woreczków kaszę, przyprawy wg smaku .Do papryk nakładać masę mięsną, na każdą z nich położyć czapeczkę.Tak przygotowane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, podlać trochę wodą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 1 godzinę. Podawać z gorącymi sosami np:pomidorowym, koperkowym,
Porady
można zamiast czapek z papryki położyc plaster mozzarelii lub sera żółtego, zamiast pieczarek dodać szpinak fete itp, wg upodobań, zamiast kaszy np kuskus czy ryż
Komentarze