Kasza jaglana dawniej często gościła na stołach polskich domów. Dziś nieco zapomniana, a warto czasami ją podać zamiast ryżu. Dzieci, które często jedzą jaglankę, dużo rzadziej się przeziębiają.
30 min
Składniki:
papryka 4 szt.
kasza jaglana 0.5 szk.
kukurydza konserwowa 1puszka
groszek mrożony 200 g
jajka 1 szt.
cebula duża 1 szt.
czosnek 3 ząbki
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
sól do smaku
bazylia świeża posiekana 1 łyżka
oliwa z oliwek 1 łyżka
Papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od przygotowania kaszy jaglanej na sypko. Kaszę dokładnie płuczę, aż woda będzie czysta, kilka razy ją zmieniając. Odsączam na sitku i przelewam wrzącą wodą. Kaszę przekładam do rondelka, najlepiej z grubym dnem, wlewam szklankę zimnej wody, doprowadzam do wrzenia i mieszam kaszę, ale tylko w tym momencie, później więcej kaszy nie mieszam. Pod przykryciem gotuję ją na bardzo małym ogniu 7 do 10 minut, w tym czasie kasza wchłonie całą wodę. Teraz kaszę mieszam i mam w ten sposób ugotowaną idealnie na sypko kaszę jaglaną.
2.Cebulę kroję w kosteczkę i duszę na łyżce oliwy. Groszek gotuję w lekko osolonej wodzie, odsączam i dodaję do cebuli. Kukurydzę odcedzam z zalewy i opłukuję, czosnek przeciskam przez praskę i razem z kaszą przekładam na patelnię z warzywami. Zdejmuję z ognia, dodaję jajko, bazylię i przyprawy, dokładnie mieszam.
3.Z papryki ścinam górną część, nie odcinając ogonka. Usuwam włókna i nasiona. Tak przygotowane strąki papryki napełniam farszem. Wkładam do garnka i wlewam bulion do 1/3 wysokości papryk. Zagotowuję i dalej gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Komentarze