Papryka faszerowana

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Kasza jaglana dawniej często gościła na stołach polskich domów. Dziś nieco zapomniana, a warto czasami ją podać zamiast ryżu. Dzieci, które często jedzą jaglankę, dużo rzadziej się przeziębiają.

  • 30 min

Składniki:

  • papryka 4 szt.
    kasza jaglana 0.5 szk.
    kukurydza konserwowa 1puszka
    groszek mrożony 200 g
    jajka 1 szt.
    cebula duża 1 szt.
    czosnek 3 ząbki
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    sól do smaku
    bazylia świeża posiekana 1 łyżka
    oliwa z oliwek 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od przygotowania kaszy jaglanej na sypko. Kaszę dokładnie płuczę, aż woda będzie czysta, kilka razy ją zmieniając. Odsączam na sitku i przelewam wrzącą wodą. Kaszę przekładam do rondelka, najlepiej z grubym dnem, wlewam szklankę zimnej wody, doprowadzam do wrzenia i mieszam kaszę, ale tylko w tym momencie, później więcej kaszy nie mieszam. Pod przykryciem gotuję ją na bardzo małym ogniu 7 do 10 minut, w tym czasie kasza wchłonie całą wodę. Teraz kaszę mieszam i mam w ten sposób ugotowaną idealnie na sypko kaszę jaglaną.
  • 2. Cebulę kroję w kosteczkę i duszę na łyżce oliwy. Groszek gotuję w lekko osolonej wodzie, odsączam i dodaję do cebuli. Kukurydzę odcedzam z zalewy i opłukuję, czosnek przeciskam przez praskę i razem z kaszą przekładam na patelnię z warzywami. Zdejmuję z ognia, dodaję jajko, bazylię i przyprawy, dokładnie mieszam.
  • 3. Z papryki ścinam górną część, nie odcinając ogonka. Usuwam włókna i nasiona. Tak przygotowane strąki papryki napełniam farszem. Wkładam do garnka i wlewam bulion do 1/3 wysokości papryk. Zagotowuję i dalej gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Kasza jaglana Kukurydza Papryka Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować