Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem w sosie warzywnym

0 (0 ocen)

  • 60 min

dobre danie i na kazdą kieszeń

  • 60 min

Składniki:

  • 4 nieduże papryki
    0,5 szkl kaszy jaglanej
    250 g mięsa drobno mielonego
    sól
    pieprz
    pieprz kolorowy Kamis
    1 jajko
    szczypta czosnku niedźwiedziego
    4 pomidory
    3-4 szkl rosołu
    kawałek pora ok 10 cm
    2 łyżki śmietany

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem w sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Kaszę ugotować w jednej szkl wody z dodatkiem soli i łyżeczki tłuszczu. Odstawić pod przykryciem.
    Kiedy kasza przestygnie dodać mięso, jajko przyprawić do smaku.
    Papryki przygotować do nadzienia, wyciąć gniazda nasienne i nadziać do pełna . Przykryć odciętym korzonkiem.
    Ustawić w niewielkim garnku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przekroić na kawałki, następnie włożyć pomiędzy papryki, posypać pokrojonym porem, podlać rosołem i łyżką oliwy, dodać pół łyżeczki kolorowego pieprzu. Dusić na wolnym ogniu ok 40 min.
    Papryki wyjąć na talerz a warzywa dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Dodać śmietanę i zagotować.
    Paprykę podawać z sosem obficie polanym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy