Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką

  • wyświetlono: 1468 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Propozycja na danie pełne smaków i aromatów, zarówno w części wegańskiej dania, jak i tej przeznaczonej dla koneserów mięsa. Całość jest bardzo pożywna i sycąca. Papryka jest delikatna, a mięso miękkie, bardzo soczyste i otulone gryczano - pomidorową kołderką.

Kasia Futka
  • 60min

Składniki

FASZEROWANA PAPRYKA:
- 3 duże lub 4 mniejsze słodkie papryki (czerwone lub pomarańczowe)
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 marchewki
- 4 małe cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka pepperoni
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki oregano
- olej rzepakowy (do smażenia)
- sól do smaku
POMIDOROWA KARKÓWKA:
- karkówka wieprzowa
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- mąka gryczana (do obtoczenia kawałków karkówki)
- olej rzepakowy (do smażenia)

Sposób przygotowania przepisu:

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką

  • 11. Kaszę gryczaną gotujemy al dente w osolonej wodzie.

    Cebule szalotki kroimy w kostkę i szklimy delikatnie na oleju rzepakowym.
  • 22. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pepperoni kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do szalotki i chwilę razem smażymy.
  • 33. Do warzyw dodajemy oregano, słodką paprykę mieloną, 150 ml przecieru pomidorowego oraz sos sojowy i dusimy wszystko do delikatnego odparowania płynów.
  • 44. Na koniec do podduszonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz kaszę gryczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 2 minut.
  • 55. Tak przygotowanym farszem ściśle wypełniamy wydrążone papryki, które wcześniej dokładnie myjemy i osuszamy.
  • 66. Wypełnione farszem papryki przykrywamy "paprykowymi pokrywkami" i przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Papryki odstawiamy na chwilę i przystępujemy do przygotowania karkówki. Obie części dania będziemy później piec jednocześnie.
  • 77. Z umytej i osuszonej karkówki odcinamy nadmiar tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.

    Kawałki karkówki oprószamy solą, pieprzem oraz oregano i obtaczamy w mące gryczanej.

    Tak przygotowane kawałki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
  • 88. Usmażone kawałki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  • 99. Następnie przygotowujemy sos, w którym będzie piekła się karkówka:

    Do 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) dodajemy ocet balsamiczny, słodki sos sojowy, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

    Podsmażone kawałki karkówki przekładamy do małego naczynia żaroodpornego i zalewamy je przygotowanym sosem pomidorowym.

  • 10. Naczynie z pomidorową karkówką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, wkładamy naczynie z paprykami i pieczemy wszystko jeszcze przez około 40 minut.

    Życzę smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyfaszerowana paprykaPapryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówkąpapryka z karkówkąkarkówka w sosie pomidorowym

Komentarze

Podobne przepisy

Gołabki z kasza gryczana i warzywami

Dodane przez: kamila19851

Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami

Gołabki w wersji wegetariańskiej.

Faszerowana cukinia z tatrzańską nutą

Dodane przez: manalatar

Faszerowana cukinia z kaszą gryczaną i oscypkami

Pomysł na potrawę zrodził się z...

image-13uj3qo

Dodane przez: weronikas

pieczony łosoś z kaszą gryczaną i warzywami

Szybki, zdrowy, obiad dl osób dbających...

Papryka faszerwana kaszą kuskus i warzywami

Dodane przez: PolskaGotuje

Papryka faszerowana kaszą kuskus i warzywami

Wegetariańska wersja jesiennego...

Czerwona papryka faszerowana mięsem,

Dodane przez: eluchap

Czerwona papryka faszerowana mięsem, kaszą...

Doskonała jako przystawka, lub...

Indyk z kaszą gryczaną i warzywami

Dodane przez: ewaeu

Indyk z kaszą gryczaną i warzywami

Pysznie i zdrowo.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE