Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Propozycja na danie pełne smaków i aromatów, zarówno w części wegańskiej dania, jak i tej przeznaczonej dla koneserów mięsa. Całość jest bardzo pożywna i sycąca. Papryka jest delikatna, a mięso miękkie, bardzo soczyste i otulone gryczano - pomidorową kołderką.

  • 60 min

Składniki:

  • FASZEROWANA PAPRYKA:
    - 3 duże lub 4 mniejsze słodkie papryki (czerwone lub pomarańczowe)
    - 100 g kaszy gryczanej
    - 2 marchewki
    - 4 małe cebule szalotki
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 mała papryczka pepperoni
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    - 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
    - 150 ml przecieru pomidorowego
    - 2 łyżeczki oregano
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    - sól do smaku
    POMIDOROWA KARKÓWKA:
    - karkówka wieprzowa
    - 300 ml przecieru pomidorowego
    - 4 łyżki octu balsamicznego
    - 4 łyżki słodkiego sosu sojowego
    - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - 1 ząbek czosnku
    - sól
    - pieprz
    - oregano
    - mąka gryczana (do obtoczenia kawałków karkówki)
    - olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kaszę gryczaną gotujemy al dente w osolonej wodzie.

    Cebule szalotki kroimy w kostkę i szklimy delikatnie na oleju rzepakowym.
  • 2 2. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pepperoni kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do szalotki i chwilę razem smażymy.
  • 3 3. Do warzyw dodajemy oregano, słodką paprykę mieloną, 150 ml przecieru pomidorowego oraz sos sojowy i dusimy wszystko do delikatnego odparowania płynów.
  • 4 4. Na koniec do podduszonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz kaszę gryczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 2 minut.
  • 5 5. Tak przygotowanym farszem ściśle wypełniamy wydrążone papryki, które wcześniej dokładnie myjemy i osuszamy.
  • 6 6. Wypełnione farszem papryki przykrywamy "paprykowymi pokrywkami" i przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Papryki odstawiamy na chwilę i przystępujemy do przygotowania karkówki. Obie części dania będziemy później piec jednocześnie.
  • 7 7. Z umytej i osuszonej karkówki odcinamy nadmiar tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.

    Kawałki karkówki oprószamy solą, pieprzem oraz oregano i obtaczamy w mące gryczanej.

    Tak przygotowane kawałki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
  • 8 8. Usmażone kawałki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  • 9 9. Następnie przygotowujemy sos, w którym będzie piekła się karkówka:

    Do 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) dodajemy ocet balsamiczny, słodki sos sojowy, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

    Podsmażone kawałki karkówki przekładamy do małego naczynia żaroodpornego i zalewamy je przygotowanym sosem pomidorowym.

  • 10. Naczynie z pomidorową karkówką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, wkładamy naczynie z paprykami i pieczemy wszystko jeszcze przez około 40 minut.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować