2 większe papryki (o łącznej wadze 500g)
50g pora
80g marchewki (1 średnia)
70g pietruszki (1 mniejsza)
60g selera
100g ugotowanego ryżu basmati (ok. 1/2 szklanki)
40g czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego (10g)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
sól
Sposób przygotowania przepisu:
Papryka faszerowana czerwona soczewicą, ryżem i warzywami
1.
Pora drobno pokroić. Marchew, selera, pietruszkę obrać i zetrzeć na największych oczkach tarki. Paprykę umyć i wydrążyć środek, usunąć pestki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać pora i delikatnie zeszklić. Dodać pozostałe warzywa oraz soczewicę. Przecier pomidorowy rozmieszać w połowie szklanki wody, wlać na patelnię, dodać ryż. Dusić całość aż soczewica zacznie się robić miękka. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Papryki napełnić farszem. Umieścić w niedużym garnku, nalać wody do 2/3 wysokości papryki. Wodę osolić. Gotować aż papryki zrobią się miękkie (orientacyjnie 25 - 30 min).
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze