Papryka faszerowana czerwona soczewicą, ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora drobno pokroić. Marchew, selera, pietruszkę obrać i zetrzeć na największych oczkach tarki. Paprykę umyć i wydrążyć środek, usunąć pestki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać pora i delikatnie zeszklić. Dodać pozostałe warzywa oraz soczewicę. Przecier pomidorowy rozmieszać w połowie szklanki wody, wlać na patelnię, dodać ryż. Dusić całość aż soczewica zacznie się robić miękka. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Papryki napełnić farszem. Umieścić w niedużym garnku, nalać wody do 2/3 wysokości papryki. Wodę osolić. Gotować aż papryki zrobią się miękkie (orientacyjnie 25 - 30 min).
Komentarze