Papryka faszerowana czerwona soczewicą, ryżem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Taka papryka może stanowić samodzielne danie i być fantastycznym dodatkiem do mięsa

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:

    2 większe papryki (o łącznej wadze 500g)
    50g pora
    80g marchewki (1 średnia)
    70g pietruszki (1 mniejsza)
    60g selera
    100g ugotowanego ryżu basmati (ok. 1/2 szklanki)
    40g czerwonej soczewicy
    1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego (10g)
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1/2 szklanki wody
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    sól

Papryka faszerowana czerwona soczewicą, ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora drobno pokroić. Marchew, selera, pietruszkę obrać i zetrzeć na największych oczkach tarki. Paprykę umyć i wydrążyć środek, usunąć pestki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać pora i delikatnie zeszklić. Dodać pozostałe warzywa oraz soczewicę. Przecier pomidorowy rozmieszać w połowie szklanki wody, wlać na patelnię, dodać ryż. Dusić całość aż soczewica zacznie się robić miękka. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Papryki napełnić farszem. Umieścić w niedużym garnku, nalać wody do 2/3 wysokości papryki. Wodę osolić. Gotować aż papryki zrobią się miękkie (orientacyjnie 25 - 30 min).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy