To najsmaczniejszy przepis na papryki faszerowane po węgiersku, jaki do tej pory jadłam. Farsz jest doprawiony i genialnie komponuje się z papryką. Polecam by na choć chwikę znaleźć się na Węgrach!
20 min
Składniki:
- 4 duże papryki
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego (u mnie mieszane)
- 2 torebki ryżu (200g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 kostki warzywne/ lub zamiennik z bulionu
- 5-10 dag startego sera (u mnie oscypek)
- sól, pieprz, bazylia (ja użyłam świeżej)
- 3 łyżki oleju
Papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy. W tym czasie do rondelka wsypujemy ryż i zalewamy go szklanką wody z rozpuszczoną 1 kostką warzywną. Gotujemy aż ryż wchłonie wywar. Podgotowany wrzucamy do mięsa razem z koncentratem pomidorowymi połową startego sera. Mieszamy i przyprawiamy bazylią.Papryki myjemy. Ostrożnie ścinamy wierzch i wydrążamy pestki. Faszerujemy, posypujemy lekko serem i przykrywamy "kapeluszami". Do wymierzonego garnka do papryk (tak by warzywa się nie poprzewracały) wlewamy ok. 3-4cm wody i rozpuszczamy pozostałe kostki. Wkładamy papryki wierzchem do góry i dusimy na małym ogniu 1,5 - 2 godzin. Papryki mają być miękkie. Przy wycąganiu uważamy by nie przebić ich spodu - by farsz się nie wysypał :) Smacznego!
Komentarze