Papryka faszerowana

4.5 (150 ocen)

  • 20 min

To najsmaczniejszy przepis na papryki faszerowane po węgiersku, jaki do tej pory jadłam. Farsz jest doprawiony i genialnie komponuje się z papryką. Polecam by na choć chwikę znaleźć się na Węgrach!

  • 20 min

Składniki:

  • - 4 duże papryki
    - duża cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 500 g mięsa mielonego (u mnie mieszane)
    - 2 torebki ryżu (200g)
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 3 kostki warzywne/ lub zamiennik z bulionu
    - 5-10 dag startego sera (u mnie oscypek)
    - sól, pieprz, bazylia (ja użyłam świeżej)
    - 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy. W tym czasie do rondelka wsypujemy ryż i zalewamy go szklanką wody z rozpuszczoną 1 kostką warzywną. Gotujemy aż ryż wchłonie wywar. Podgotowany wrzucamy do mięsa razem z koncentratem pomidorowymi połową startego sera. Mieszamy i przyprawiamy bazylią.Papryki myjemy. Ostrożnie ścinamy wierzch i wydrążamy pestki. Faszerujemy, posypujemy lekko serem i przykrywamy "kapeluszami". Do wymierzonego garnka do papryk (tak by warzywa się nie poprzewracały) wlewamy ok. 3-4cm wody i rozpuszczamy pozostałe kostki. Wkładamy papryki wierzchem do góry i dusimy na małym ogniu 1,5 - 2 godzin. Papryki mają być miękkie. Przy wycąganiu uważamy by nie przebić ich spodu - by farsz się nie wysypał :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować