Pappardelle ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszna uczta dla wegetarian, miłośników makaronów i włoskiej kuchni!

  • 30 min

Składniki:

  • Makaron pappardelle, jedno opakowanie świeżych liści szpinaku, trójkąt sera pleśniowego blue, pomidorki koktajlowe, dwie łyżki orzechów włoskich, dwie łyżki masła, łyżka oliwy, mała cebulka, dwa ząbki czosnku, 4-5 łyżek śmietany, sól, pieprz do smaku, świeże zioła do przybrania potrawy.

Pappardelle ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie sosu: rozgrzać na patelni oliwę, dodać masło, cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię, dołożyć liście szpinaku, przykryć pokrywką (liście zmniejszą znacznie swoją objętość), dusić kilka minut aż staną się miękkie, włożyć pokrojony ser pleśniowy, mieszać delikatnie aż ser się rozpuści i utworzy sos, wlać śmietanę i pokrojone orzechy, doprawić solą i pieprzem, na końcu przekroić pomidorki koktajlowe i wrzucić do potrawy, dusić jeszcze 3-4 minuty.
    Ugotować makaron al dente, wymieszać z sosem, podawać z kleksem śmietany i świeżymi ziołami.

Porady

Można dodać mrożone, całe liście szpinaku, orzechy zastąpić prażonymi pestkami dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy