Pappardelle z Pawii

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kuchnia włoska. Lombardczycy znają setki sposobów przyrządzania szparagów.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g makaronu pappardelle
    4 plastry wędzonego łososia
    5 ugotowanych zielonych szparagów
    1 cebula
    1 duży pomidor
    1 ząbek czosnku
    1 mała ostra papryczka
    2 szklanki śmietany 36 %
    2 łyżki masła
    2 łyżki koperku
    5 listków bazylii
    sól
    20 g parmezanu

Pappardelle z pawii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia pokroiłem w paski. Pomidora sparzyłem, obrałem, usunąłem pestki, a miąższ pokroiłem w kostkę. Z papryczki także usunąłem pestki, strąk posiekałem.
    Na patelni rozgrzałem masło, zeszkliłem na nim posiekany czosnek i cebulę.
    Dodałem szparagi pokrojone na kawałki, łososia i pomidora. Wlałem śmietanę, mieszając, gotowałem10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Dodałem papryczkę, koperek, porwane na kawałki listki bazylii i sól.
    Ugotowałem makaron al dente, osączyłem, wymieszałem z sosem, posypałem startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy