Pappardelle z łososiem, pomidorkami i rukolą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pełnoziarniste pappardelle własnej roboty, z kawałkami łososia, pomidorkami koktajlowymi i rukolą - na oliwie

  • 30 min

Składniki:


  • Makaron
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    2 żółtka
    sól

    ok.150g świeżego łososia
    3 pomidorki koktajlowe
    garść rukoli
    ząbek czosnku
    kawałek cebuli
    wegeta, pieprz
    oliwa

Pappardelle z łososiem, pomidorkami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PAPPARDELLE2 1. Makaron: mąkę przesiewamy, dodajemy skrobię, żółtka i odrobinę soli - zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na bardzo cienkie, i kroimy paski (takie szerokie na 1cm) i długie. Makaron wrzucamy na osoloną wrzącą wodę, i gotujemy kilka minut, aż makaron będzie al dente. Odcedzamy.
  • 2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, łososia kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażamy. Gdy łosoś jest już miękki, dodajemy pomidorki przekrojone na pół i rukolę, oraz przyprawiamy pieprzem i wegetą - chwilę "smażymy". Następnie dodajemy makaron, delikatnie mieszamy i nakładamy na talerz,
    SMACZNEGO

Porady

Skrobię w przepisie można ominąć - zastąpić mąką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy