Danie dla całej rodziny w niecałe 30 min ? Oczywiście makaron. Pappardelle z wędzonym łososiem i rumianymi boczniakami zatopionymi w sosie na bazie słodkiej śmietanki i żółtek. Smaczny, sycący pomysł na obiad.
25 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
250g makaronu pappardelle
1 cebula
300 g boczniaków
masło klarowane do smażenia
300 g. łososia wędzonego na gorąco
250 ml słodkiej śmietanki 30%
2 żółtka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
sól ( opcjonalnie)
Pappardelle z łososiem i boczniakami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.
2.Obraną cebulę pokroić w kostkę , oczyszczone boczniaki w paski.
Na patelni rozgrzać masło klarowane zeszklić cebulę , dodać grzyby smażyć na rumiano.
3.Do grzybów włożyć makaron oraz porwanego na małe kawałki łososia.
4.Śmietanę połączyć z żółtkami, gałką muszkatołową i pieprzem cytrynowym.
Sos wlać na patelnię delikatnie mieszając do momentu aż obklei wszystkie składniki. ( ew. doprawić solą )
Komentarze