Pappardelle z kurkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Makaron pappardelle z kurkami duszonymi w śmietanie podany z

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Makaron Pappardelle (ugotowany): 600 gramów
    - oliwa z oliwek: 50 gramów
    - szalotka: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - kurki (oczyszczone i umyte): 200 gramów
    - szynka parmeńska: 60 gramów
    - białe wino: 50 mililitrów
    - śmietana 36%: 200 mililitrów
    - koperek: 1 pęczek
    - pomidory (sparzone, bez skóry i nasion): 80 gramów
    - pesto: 1 łyżka
    - pomidory suszone (pokrojone w julienne): 1 łyżka
    - orzeszków piniowe (prażone): 1 łyżka
    - parmezan (płatki): 50 gramów
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta

Pappardelle z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać kurki i pokrojoną w paski szynkę parmeńską, a następnie wlać białe wino i śmietanę.
  • 2. Całość dusić do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, dodać makaron i posiekany koperek. Makaron dokładnie wymieszać z sosem i przełożyć na talerz.
  • 3. Sparzone pomidory pokroić na cząstki, połączyć z suszonymi pomidorami, sosem pesto i orzeszkami pinii. Tak przygotowane pomidory ułożyć na makaronie, całość posypać płatkami parmezanu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy