Pappardelle z Kurczakiem i Mascarpone

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pierwszy raz jadłam taki makaron u znajomych, teraz zrobiłam go na kolację dla całej rodziny.

  • 25 min

Składniki:

  • podwójne piersi z kurczaka ok 500 g
    600 g pieczarek
    250 g serka mascarpone
    400 g makaronu grube wstążki
    0,5 szklanki posiekanej pietruszki
    kilka posiekanych liści bazylii
    pieprz, sól, sos sojowy, szczypta płatków chilli, olej

Pappardelle z kurczakiem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju, doprawiając solą i pieprzem.
    Kurczaka kroimy w kostkę 1x1 cm lub trochę większą i doprawiamy solą pieprzem, płatkami chilli i sosem sojowym. Odstawiamy na chwilę, aby przeszedł aromatem i również podsmażamy na patelni.
    Makaron gotujemy w 4 litrach wody z dodatkiem soli. Odcedzamy go.
    Do makaronu dorzucamy kurczaka, pieczarki i serek mascarpone. Dodajemy też pietruszkę i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy i podajemy. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy