Papkeni Szirakskie – ormiańskie kotleciki/paluszku z ryżem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Dziś mam dla Was potrawę kuchni ormiańskiej- Papkeni Szirakskie. Proste i smaczne danie z mięsa mielonego. W oryginalnej wersji potrawę tę robi się z baraniny, ale ja użyłam mięso mielone z indyka i wyszło równie pysznie

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • – 600g mięsa mielonego z indyka
    – 20g ryżu
    – 1 duża cebula
    – 1 jajko
    – 1 pęczek kolendry
    – pół kubka wody
    – 1/2 łyżeczki papryki ostrej
    – sól i pieprz wg smaku
    – około 40g mąki kukurydzianej
    – 100g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papkeni szirakskie – ormiańskie kotleciki/paluszku z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować z dodatkiem soli i kurkumy, ostudzić. Cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach, kolendrę drobno posiekać. Do mięsa dodać cebulę, kolendrę, jajko, przyprawy, ostudzony ryż i wodę i wszystko dokładnie wymieszać/ wyrobić ręką.
    Z farszu uformować średniej wielkości kotleciki- paluszki, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle. Podawać, polane odrobiną roztopionego masła, ze smażonymi talarkami i świeżą kolendrą. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować