Takie typowe wiejskie buły , jakie piekła moja babcia , tylko z pysznymi dodatkami
1 godz. 10 min
Składniki:
Na ok. 30 bułek
1 kg mąki
10 dag drożdży
375-400 ml mleka
4 żółtka
130 g cukru
1/2 szklanki oleju
cukier waniliowy
ew. 1 łyżka miodu
ok 60 g pistacji
ok 200 g żurawiny
Papatacze z pistacjami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę zalewamy gorącą wodą.Potem przekładamy na sitko.
Pistacje kroimy na cztery części.
Mleko podgrzewamy .
Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże będą płynne i dodajemy je do mleka.
Żółtka miksujemy z cukrem na krem.
Mąkę przesiewamy dodajemy do niej utarte żółtka, drożdże, odrobinę cukru waniliowego i na koniec olej.
Wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Potem wałkujemy porcje ciasta w prostokąty smarujemy ciasto rozbitym białkiem z łyżeczką cukru, rozkładamy pistacje z żurawiną.
Ciasto zwijamy jak na makowiec i kroimy w cząstki.
Pieczemy na blaszce , w piekarniku nagrzanym do 180 C , przez około 15-20 minut.
Komentarze