Papatacze z pistacjami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Takie typowe wiejskie buły , jakie piekła moja babcia , tylko z pysznymi dodatkami

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na ok. 30 bułek
    1 kg mąki
    10 dag drożdży
    375-400 ml mleka
    4 żółtka
    130 g cukru
    1/2 szklanki oleju
    cukier waniliowy
    ew. 1 łyżka miodu
    ok 60 g pistacji
    ok 200 g żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Papatacze z pistacjami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bmxats 1. Żurawinę zalewamy gorącą wodą.Potem przekładamy na sitko.
    Pistacje kroimy na cztery części.
    Mleko podgrzewamy .
    Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże będą płynne i dodajemy je do mleka.
    Żółtka miksujemy z cukrem na krem.
    Mąkę przesiewamy dodajemy do niej utarte żółtka, drożdże, odrobinę cukru waniliowego i na koniec olej.
    Wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Potem wałkujemy porcje ciasta w prostokąty smarujemy ciasto rozbitym białkiem z łyżeczką cukru, rozkładamy pistacje z żurawiną.
    Ciasto zwijamy jak na makowiec i kroimy w cząstki.
    Pieczemy na blaszce , w piekarniku nagrzanym do 180 C , przez około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować